Welke Rol Speelt Slaap bij Afvallen?

Ad januari 8, 2015 0
Welke Rol Speelt Slaap bij Afvallen?

Afvallen tijdens je slaap, dat zal de meesten niet verkeerd in de oren klinken. Jammer genoeg werkt afvallen niet zo gemakkelijk als dat. Toch is het goed te weten dat slaap wel degelijk een belangrijke rol speelt als het gaat om het verliezen van gewicht. Slechte nachtrust betekent namelijk minder effectief afvallen en goede nachtrust het tegenovergestelde!

Ghreline en leptine

Het lijkt misschien niet heel logisch: door minder slaap sneller aankomen. Wanneer je lichaam minder rust krijgt, verbruik je meer energie zou je zeggen. Meer energie verbruiken betekent meer calorieën verbanden en dus sneller afvallen. De werkelijkheid ligt iets ingewikkelder dan dat. De relatie tussen slaap en gewichtsverlies heeft allemaal te maken met de hormoonhuishouding. Er zijn verschillende hormonen die veel invloed hebben op de eetlust, het slaap-waakritme of op beide. Voorbeelden hiervan zijn de hormonen ghreline en leptine. Ghreline geeft je hersenen een seintje wanneer je moet eten. Wanneer je te weinig slaapt wordt er meer ghreline aangemaakt in je lichaam. Leptine zorgt juist voor precies het tegenovergestelde: het geeft je hersenen een seintje om te stoppen met eten. Bij te weinig slaap maakt je lichaam minder leptine aan.

Hypocretine

Een ander hormoon dat belangrijk is als het gaat om slapen en afvallen is hypocretine, ook wel orexine genoemd. Dit hormoon heeft invloed op zowel de eetlust als het slaap-waakritme. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat je hongergevoel wordt gestimuleerd en werkt het als een oppepper die ervoor zorgt dat je wakker blijft. Als je een gezond slaap-waakritme hebt wordt het hypocretinegehalte in de avond langzaam vermindert waardoor je moe wordt en uiteindelijk wilt gaan slapen. Wanneer je voor een langere periode onvoldoende of onregelmatig slaapt, raakt de hormoonhuishouding verstoord. Hierdoor kan het hypocretine gehalte continu hoog blijven waardoor je niet alleen lang wakker blijft, maar ook hongerig. Ook kunnen bij een verstoorde hormoonhuishouding de bloedsuikerspiegel en stofwisseling negatief worden beïnvloedt.

Gezond slapen: gezond afvallen

Als je gezond wilt afvallen is een goede nachtrust heel erg belangrijk. De gemiddelde Nederlander heeft een aardig druk leven en een groot gedeelte van de mensen leidt dan ook aan slaaptekort. Door een goed ritme aan te houden kun je het voor jezelf makkelijk maken om voldoende slaap te krijgen. Hieronder een aantal tips om ’s avonds goed in slaap te komen:

  • Zorg ervoor dat je na 19:00 niet te veel meer gaat eten
  • Dim in de avond de lichten, dit stimuleert je hersenen om in slaapstand te komen
  • Zorg ervoor dat je voor je slaap niet nog een lange tijd achter de computer zit
  • Vermijd koffie en grote hoeveelheden alcohol in de avond, tenzij je langer op wilt blijven
  • Slaaptekort inhalen? Doe een powernap: niet langer dan 25 min. en niet na 16:00

Gebruik deze tips om voortaan een gezond slaap-waakritme aan te houden en gebruik voor jezelf geen smoesjes meer om te lang op te blijven. Met een gezonde nachtrust help je jezelf niet alleen met afvallen: je zorgt zo ook voor een gezonde balans tussen je lichaam en geest.

Post Een Reactie »