Reizen: Aankomen of Afvallen?

Ad december 29, 2016 0
Reizen: Aankomen of Afvallen?

Als we naar een ander (warm) land gaan voor een korte of lange periode lijkt er op het gebied van lichaamsgewicht altijd wel iets te veranderen. Of het gewicht gaat omlaag, of het gaat omhoog. Een tussenweg lijkt er vaak niet in te zitten. Het eigenaardige is dit heel erg verschilt per persoon. De ene komt heel snel aan terwijl de andere, die bijvoorbeeld altijd al een beetje overgewicht heeft gehad binnen een aantal maanden op normaal gewicht komt te zitten. Hoe kan het dat reizen ons gewicht beïnvloedt en waarom is dit zo verschillend per persoon?

Vakantie, Eten & Alcohol

Als je op vakantie bent staat genieten natuurlijk voorop. Zoiets gaat vaak samen met onder andere lekker eten. Ook een wijntje of andere dranken zullen meer worden gedronken. In tegenstelling tot thuis niet alleen in het weekend, maar vaak bijna iedere dag wel. Het is tenslotte vakantie! Dit zorgt er natuurlijk voor dat je in deze periode meer calorieën binnenkrijgt dan normaal. Het binnenkrijgen van calorieën is niet de enige factor die bepaalt of je lichaam vet op gaat slaan. Lichaamsbeweging is ook erg van belang. Hoeveel iemand beweegt tijdens de vakantie is heel verschillend per persoon. Sommigen vinden het heerlijk om tijdens de vakantie lekker te niksen, terwijl anderen het juist lekker vinden om elke dag actief bezig te zijn. Dit is één van de redenen waarom het ook zo verschilt per persoon: de ene vakantie is de andere niet.

Zoutgehalte

Een groot gedeelte van je extra lichaamsgewicht in de vakantie is vocht. Je lichaam houdt meer vocht vast in deze periode vanwege het zonnige, warme weer. Je zou zeggen van niet natuurlijk omdat het warm is en je hierdoor veel meer zweet, maar juist hierdoor heeft je lichaam de neiging om veel vocht vast te gaan houden. Wat je hier tegen kunt doen is, gek genoeg veel water drinken. Zo merkt het lichaam niet meer dat er een ‘watertekort’ is en hierdoor zul je minder vocht vasthouden. Ook helpt genoeg bewegen bij het afvoeren van overtollig vocht. Een andere reden is dat de voeding tijdens een vakantie vaak een stuk zouter is dan je thuis bent gewend. Om het natriumgehalte goed in balans te houden houdt je lichaam vocht vast. Denk dus ook aan je voeding en eet niet te veel zoute voeding zoals patat of pizza.

Backpacken

Backpacken of reizen voor een langere periode heeft vaak weer een ander effect op het lichaam vergeleken met een vakantie van twee weken. Het lichaam vindt na een korte vakantie de balans meestal snel weer terug omdat je erna gewoon weer terug gaat naar je oude patroon. Het lichaam past zich daarna weer snel aan en je overgewicht zal dan ook niet te lang blijven hangen. Als je voor een langere periode op reis gaat is het een ander verhaal. Bij mensen die gaan backpacken is die andere leefstijl van veel langere duur. Hierdoor zie je dat het verschil vaak groter is en dat het effect ook veel langer vasthoudt. Ook bij een langere reis geldt: hoeveel iemand afvalt of aankomt hangt sterk af van de persoon. De activiteiten die iemand onderneemt (hoe actief iemand is) en de voeding die iemand eet spelen hierbij de grootste rol.

Spiermassa

Wat ook een hele belangrijke rol speelt bij het aankomen of afvallen tijdens een lange reis is je spiermassa voordat je aan die reis begint. De afgelopen jaren is fitnessen en krachttraining heel populair geworden en veel mensen doen dit dan ook geregeld. Op reis is het heel moeilijk om dit te onderhouden en veel backpackers kiezen ervoor om er tijdens het reizen tijdelijk mee te stoppen. Als je veel spiermassa hebt opgebouwd en deze niet onderhoudt, zal je lichaam spiermassa verliezen. Zeker als je bij wijze van spreken dagelijks in de sportschool bent te vinden en flink wat spiermassa hebt opgebouwd, zul je ongetwijfeld veel afvallen tijdens je reis. Hierdoor zie je ook vaak dat mannen tijdens een lange reis eerder afvallen in plaats van aankomen vergeleken met vrouwen. Mannen meestal hebben meer (opgebouwde) spiermassa.

Op reis gaan is een mooie, intieme ervaring. Laat de gedachte om aan te komen of af te vallen je keuze niet in de weg staan. Als je een beetje op je voeding let en genoeg beweegt is het goed te doen om je gewicht stabiel te houden. Denk je eraan om zelf te gaan backpacken?

Kijk hier dan eens voor meer info: http://www.backpackme.nl

Post Een Reactie »