Afvallen in het Zwembad

Ad mei 1, 2015 0
Afvallen in het Zwembad

In Nederland heeft vrijwel iedereen een zwemdiploma. Vaak gaan we naar het zwembad voor ontspanning, maar het kan ook met een andere doel. Voor iedereen die graag actief wil afvallen maar er niet van houdt om in de sportschool te staan zweten is er een heel leuk alternatief: afvallen door te zwemmen. Zwemmen kent heel veel voordelen en maar weinig nadelen.

Minstens drie uur per week

Of je nou de schoolslag doet of de borstcrawl, tijdens het zwemmen gebruik je bijna elke spier in je lichaam. Het laten bewegen van al die spieren kost het lichaam veel energie. Hierdoor is zwemmen een hele geschikte manier om calorieën te verbranden en dus gewicht te verliezen. Net als bij andere cardio oefeningen komt bij zwemmen pas na 20 minuten de vetverbranding goed op gang. Zorg er dus voor dat je per zwemsessie minimaal een uur zwemt. Als je het afvallen serieus wilt aanpakken is het goed om wekelijks minstens drie uur te gaan zwemmen. Je kunt drie keer per week een uurtje zwemmen of twee keer per week anderhalf uur, dit ligt puur aan wat jou het beste uitkomt. Als je genoeg tijd hebt kun je ook langer dan drie uur per week. Net zoals bij alle andere workouts geldt bij zwemmen ook: hoe meer tijd je erin steekt, hoe sneller je resultaat zult zien.

Zeer geschikt bij veel overgewicht

Voor mensen met veel overgewicht kan zwemmen dé manier zijn om af te vallen. Wanneer je erg zwaar bent raak je met oefeningen zoals bijvoorbeeld hardlopen vaak te snel uitgeput. Ook kunnen deze oefeningen erg belastend zijn voor met name de gewrichten. Wekelijks een aantal keer op deze manier bewegen kan zo al snel zorgen voor blessures. Als je zwemt wordt je lichaam als het ware gedragen door het water. Hierdoor voel je je een stuk minder zwaar en kost het je minder moeite om je te bewegen. Zwemmen is daarom veel aangenamer. Ook is de belasting voor de gewrichten in het water echt minimaal, zelfs nog minder dan bij fietsen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om je gewrichten te overbelasten tijden het zwemmen, ongeacht je gewicht. Het enige minpuntje is dat je een badpak moet dragen wat voor sommige mensen met overgewicht nogal een drempel kan zijn. Zolang je je goed concentreert op je doel kun je jezelf hier overheen zetten.

Lees ook: afvallen met de fiets

Rustgevend voor de geest

Bij zwemmen is het leuk dat je je workout heel makkelijk kunt combineren met bijvoorbeeld een gezinsuitje. Zo kun je lekker met je gezin een dagje naar het zwembad gaan of (in de zomer) ergens buiten gaan zwemmen. Zo combineer je je workout met ontspanning en zul je bijna niet doorhebben dat je bezig bent met afvallen. Zorg er wel voor dat je genoeg beweegt in het water, wees je er goed bewust van dat je die calorieën wilt verbranden. Zoals bij alle actieve manieren van afvallen is het ook bij zwemmen heel belangrijk dat je de beweging combineert met een gezond eetpatroon. Dan zul je veel effectiever bezig zijn en ook sneller resultaat zien. Als je door je inzet en moeite eenmaal op gezond gewicht bent gekomen en het zwemmen in principe niet meer nodig hebt om af te vallen zul je zien dat je het nog gaat missen. Dit komt omdat zwemmen ook heel rustgevend is voor de geest. Door elke week in ieder geval één keer weer even lekker te gaan zwemmen zul je niet alleen je gewicht onder controle houden maar ook je stressniveau.

Post Een Reactie »