Is Chocola Nuttig bij Afvallen?

Ad mei 8, 2015 0
Is Chocola Nuttig bij Afvallen?

Chocola, veel mensen zijn er gek op. Sommigen beweren er zelfs verslaafd aan te zijn. Er gaan veel verhalen in de rondte over deze zoete lekkernij. Een bekende is dat chocola dik maakt en dat je er dus niet te veel van moet snoepen als je aan de lijn bent. Er zijn ook berichten die juist het tegenoverstelde beweren: chocola zou vanwege de cacao juist helpen om op gezond gewicht te blijven. Dit moet als muziek in de oren klinken voor de chocolaliefhebbers, maar wat is waar?

Pure cacao

Chocola is een lekkernij met als hoofdbestandsdeel cacao. Cacao wordt gewonnen uit de zaden van de cacaoboom (cacaobonen). Pure cacao heeft een hoge voedingswaarde en kent veel gezonde eigenschappen. Zo is het erg rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Om cacao te verkrijgen worden cacaobonen verwerkt tot ‘cacaomassa’. Deze cacaomassa wordt onder hoge druk geperst waardoor de meeste vet uit de cacaomassa wordt gescheiden van de rest. Hierdoor ontstaan er twee producten: de cacaoboter (het vet) en de cacaokoek. De cacaokoek wordt vervolgens vermalen om cacaopoeder te verkrijgen. De meeste chocola die je in de winkel vindt is erg bewerkt. Hierdoor verliest het een groot gedeelte van de vele gezonde eigenschappen van cacao. Soms zit er zelfs helemaal geen cacao in, zoals bij bijvoorbeeld witte chocola waar alleen cacaoboter in zit. Qua voedingswaarde is het meestal niet meer te vergelijken met pure cacao.

Drie soorten chocola

Er zijn grof gezien drie soorten chocola: pure, melk- en witte chocola. Over het algemeen kun je zeggen dat pure chocola het gezondst is, deze bevat namelijk de meeste cacao. Daarna komt melkchocola en als laatst witte chocola. Afhankelijk van de soort, kan chocola veel vet en/of suiker bevatten. Als dit het geval is kan je van de chocola dus ook dik worden als je er te veel van eet. Hieronder een overzicht van wat je in de verschillende chocolasoorten kunt vinden.

Pure chocola:

 • Cacaopoeder (54%>)
 • Cacaoboter
 • Suiker

Melkchocola:

 • Cacaopoeder (32- t/m 54%)
 • Cacaoboter
 • Suiker
 • Melkpoeder

Witte chocola:

 • Cacaoboter
 • Suiker
 • Melkpoeder
 • Smaakstoffen zoals vanille

De verhoudingen kunnen verschillen afhankelijk van bijvoorbeeld het merk. Wel staat vast dat witte chocola totaal geen cacaopoeder bevat, melkchocola 32- tot 54% en pure chocola 54% of meer. Dit is volgens officiële regels en geldt voor alle chocola die in Nederland te verkrijgen is. Omdat witte chocola geen cacao bevat mag het eigenlijk helemaal geen chocola heten. Daarom wordt het soms aangeduid als ‘cacaoproduct’ omdat het wel cacaoboter (uit de cacaoboon) bevat.

Cacao tegen overgewicht?

Als je overgewicht hebt en graag wilt afvallen kan cacao je daar zeker een handje bij helpen. Cacao bevat namelijk verschillende stoffen die een hele positieve uitwerking hebben op je gewicht. Als eerst bevat cacao heel veel krachtige antioxidanten. Antioxidanten zorgen er onder andere voor dat de stofwisseling gestimuleerd wordt en gezond blijft. Een gezonde stofwisseling is onmisbaar als je vet wilt verbranden. Daarnaast is cacao ook rijk aan chroom. Chroom zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft waardoor de insulineafgifte niet verstoord wordt. Ook dit is heel nuttig want een verstoorde insulineafgifte kan weer zorgen voor vetopslag. Cacao bevat ook tryptofaan: een stofje dat de aanmaak van serotonine stimuleert. Serotonine is heel erg belangrijk voor zowel een gezond lichaam als een gezonde geest. Een gebrek hieraan zorgt onder andere voor stress dat als uitwerking op je lichaam kan hebben dat het vet op gaat slaan.

Lees ook: met groene thee afvallen

Belangrijk om te onthouden is dat deze nuttige stoffen allemaal voorkomen in cacao en dus niet zozeer in chocola. Vaak is de cacao in commerciële chocola zo erg verhit dat veel van de gezonde eigenschappen verloren zijn gegaan. Ook kan de toevoeging van melkpoeder in bijvoorbeeld melkchocola ervoor zorgen dat sommige antioxidanten hun positieve werking verliezen. Als je chocola wilt eten om te helpen bij het afvallen kies dan altijd voor gezonde pure chocola:

 • Met koudgeperste cacao
 • Zonder chemische vetten en stoffen en geraffineerde suikers
 • Gezoet met açaí- en/of blauwe bessen

Pure chocola die hieraan voldoet is het gezondst en heeft ook de beste uitwerking op je gewicht. Omdat de chocola alleen is gezoet met bessen en geen geraffineerde suikers bevat is het ook geschikt voor mensen met diabetes. Zorg ervoor dat je bij de chocola genoeg (water) drinkt. Dan kunnen de afvalstoffen die door de antioxidanten zijn vrijgekomen goed afgevoerd worden.

Denk jij eraan om serieus overtollig vet te verbranden, zonder honger te lijden? Lees dan eens de Afslank Receptenbijbel. Hierin wordt je stap voor stap verteld hoe je met makkelijk te bereiden, lekkere maaltijden je persoonlijke doel kunt halen.

Met deze recepten leer je hoe je zonder te jojoën blijvend vet kunt verliezen op een verantwoorde manier.

Post Een Reactie »