Wat is Insuline?

Ad oktober 1, 2013 0
Wat is Insuline?

Insuline is een hormoon dat door het lichaam wordt aangemaakt in de alvleesklier. Dit hormoon reguleert de hoeveelheid glucose in het bloed oftewel: de bloedsuikerspiegel. Wanneer wij iets eten dat rijk is aan koolhydraten/suikers komt er extra glucose in ons bloed. Op dat moment maakt het lichaam automatisch insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te krijgen.

Glucose = energie

Dankzij de insuline kan de glucose die we binnenkrijgen met onze voeding worden gebruikt door het lichaam. Zo zorgt het ervoor dat de lichaamscellen de glucose kunnen verbranden: dit geeft ons energie. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld warm blijven en bewegen. Je krijgt per maaltijd natuurlijk nooit precies de hoeveelheid glucose binnen die je op dat moment nodig hebt. Het lichaam kan glucose die niet direct wordt gebruikt bewaren voor later. Ook hierbij speelt insuline weer een belangrijke een rol. Als er meer glucose in het bloed zit dan op dat moment kan worden verbrand zorgt de insuline ervoor dat de rest kan worden opgeslagen. De glucose wordt dan eerst omgezet naar glycogeen en daarna opgeslagen in de lever en spieren. Als de lever en spieren vol zitten en niets meer kunnen opnemen wordt de rest van de glucose opgeslagen als lichaamsvet.

Insuline en afvallen

Zoals je nu weet zorgt de insuline er dus voor dat de glucose in het lichaam kan worden gebruikt als energiebron. Als je wilt afvallen is het niet handig om hier steeds je energie vandaan te halen. De bedoeling is dan natuurlijk dat je lichaam vet gaat verbranden zodat je gewicht verliest. Als je vaak voeding eet waarbij je lichaam veel insuline aanmaakt stimuleer je de verbranding van glucose en daarmee houd je de vetverbranding juist tegen. Op een gegeven moment gaat je lichaam de glucose zelfs als voornaamste energiebron kiezen en vergeet dan als het ware dat het ook vet kan verbranden. Als je daarbij ook weinig aan lichaamsbeweging doet wordt het nog erger. Het probleem is nu niet alleen dat je geen vet verbrandt, maar ook dat er steeds meer vet bij komt. De insuline zal al die glucose die niet wordt gebruikt immers opslaan als (onder andere) vet.

Lees meer over: meervoudige en eenvoudige koolhydraten

Een ander nadelig gevolg van te vaak insuline aanmaken is het veroorzaken van ongevoeligheid. Als je lichaam over een langere periode vaak en veel insuline aanmaakt kunnen de lichaamscellen ongevoelig worden voor het hormoon. Wat er dan gebeurt is dat je lichaam steeds meer insuline moet aanmaken om dezelfde hoeveelheid glucose te verwerken. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot diabetes type 2. Ook zullen door de ongevoeligheid je lever en spieren de voorkeur verliezen om de glucose in op te slaan. Het zal nu eerder worden opgeslagen als vet. Zoals je ziet is insuline een belangrijk hormoon met veel invloed op het verbranden en opslaan van vet. Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Eet koolhydraten daarom met mate en kies voornamelijk voor de meervoudige in plaats van de eenvoudige koolhydraten.

Ben je opzoek naar een gezond, effectief koolhydraatarm dieet? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma helpt je lichaam door middel van een dieet met weinig koolhydraten om op een gezonde manier de vetreserves te verbranden.

Met dit 50 dagen programma leer je snel hoe je de verkeerde koolhydraten beter kunt laten staan en hoe de goede koolhydraten je helpen aan een gezond lichaam.

Post Een Reactie »