Touwtje Springen: Alleen voor Kinderen?

Ad februari 10, 2015 0
Touwtje Springen: Alleen voor Kinderen?

Als kind heeft bijna iedereen het wel eens gedaan, zeker de dames: touwtje springen. Voor kinderen een leuke manier van spelen tijdens bijvoorbeeld de schoolpauzes. Toch is zoiets simpels als een springtouw niet alleen weggelegd voor kinderen om mee te spelen. Touwtje springen is vanwege de intensiteit van de bewegingen die je moet maken namelijk een zeer effectieve manier om vet te verbranden. Het is niet voor niets Doutzen Kroes haar beautygeheim…

Goedkope workout

Touwtje springen is naast effectief ook nog eens supergoedkoop. Een goed springtouw is al te verkrijgen voor zo’n vijf euro. Ook heb je geen lidmaatschap nodig van de sportschool. Eigenlijk hoef je er amper je huis voor uit, een paar vierkante meter is al genoeg om de meeste oefeningen goed uit te kunnen voeren. Het kan bijvoorbeeld in de tuin: zo kun je lekker bewegen in de frisse lucht! Springtouwen kunnen uit verschillende soorten materiaal bestaan zoals leer, PVC, nylon en staal. Het maakt niet heel veel uit wat voor materiaal je kiest, als er maar wel een beetje gewicht aan het touw zit. Zo niet, dan kun je niet goed snelheid maken waardoor sommige oefeningen moeilijker uit te voeren zijn. Naast een goed springtouw is het ook belangrijk dat je een stel goede schoenen draagt tijdens het springen. Hardloopschoenen geven goed mee en zijn zeer geschikt.

Voorkom blessures

Als je begint met touwtje springen is het belangrijk dat je de oefeningen geleidelijk opbouwt. Loop je te hard van stapel, dan verhoog je het risico op blessures. Het is handig om een schema te maken en je hier echt aan te houden. Begin bijvoorbeeld met een halve minuut springen en één minuut rust. Dit kun je vijf tot tien keer herhalen. Verander dit geleidelijk naar vijf tot tien keer één minuut springen en een halve minuut rust. Je kunt dit steeds meer opvoeren naarmate je meer kunt hebben. Als je de normale sprong zat bent kun je ook nog verschillende ‘tricks’ doen:

  • Armen gekruist (armen kruisen voordat je springt)
  • Dubbele sprongen (touw in één sprong twee keer onder je door laten gaan)
  • Springen met één been (wissel af met links en rechts)
  • Het touw achteruit gooien in plaats van vooruit
  • Loopbeweging maken tijdens het springen
  • Nog veel meer (eindeloos veel varianten)

Deze trucjes zijn eigenlijk gewoon verschillende oefeningen die ervoor zorgen dat je je lichaam op verschillende manieren stimuleert. Hoe meer je hiermee afwisselt, hoe beter het resultaat zal zijn. Touwtje springen is effectiever dan veel andere cardio oefeningen zoals hardlopen omdat je er meer spieren mee traint. Dit zorgt ervoor dat je vergeleken met hardlopen langer na het trainen nog calorieën verbrandt. Ook krijg je hierdoor een mooier, strakker figuur. Zorg er altijd voor dat je begint met een goede warming up om blessures te voorkomen. Een springtouw kun je overal mee naar toe nemen en de oefeningen zijn op de meeste plekken uitvoerbaar. Dit samen met de lage kosten maken het touwtje springen één van de goedkoopste effectieve workouts die er zijn!

Lees meer over: afvallen met cardio

Post Een Reactie »