Krachttraining: Effectief & Onderschat

Ad november 11, 2014 0
Krachttraining: Effectief & Onderschat

Bij het woord krachttraining zullen de meesten denken aan grote gespierde bodybuilders met spierballen zo groot als meloenen. Wat veel mensen niet weten is dat krachttraining een enorm onderschatte manier is om snel en blijvend lichaamsvet te verliezen. Deze intensieve manier van trainen kent namelijk superveel voordelen en is veel effectiever dan cardio oefeningen zoals hardlopen. Naast gewichtsverlies zorgt krachttraining ook voor een mooi, strak lichaam.

Minuscule scheurtjes

Krachttraining wordt al heel lang gebruikt om het menselijk lichaam te versterken. Het helpt om de sportprestatie te verbeteren, blessures te voorkomen, maar ook om bijvoorbeeld klachten te verhelpen. Zo heeft iemand met langdurige rugpijn veel baat bij het versterken van de rugspieren. Bij het trainen van de verschillende spiergroepen worden er herhaaldelijk verschillende oefeningen uitgevoerd waarna de spieren telkens een beetje worden overbelast. Hierdoor ontstaan er minuscule scheurtjes in de spiervezels. Bij voldoende rust en juiste voeding zullen de spieren weer herstellen en hierbij groeien de spieren na elke sessie beetje bij beetje.

Snellere stofwisseling

Het goed uitvoeren van de oefeningen vereist veel energie van het lichaam. Krachttraining is een hele intensieve manier van trainen en ook daarom zo effectief om mee af te vallen. Als je aan krachttraining doet verhoog je je stofwisseling niet alleen tijdens, maar ook lang na de training. Deze snellere stofwisseling betekent meer calorieën verbranden en dus ook meer vet. Omdat je spieren na een trainingssessie licht beschadigd zijn zullen ze moeten worden hersteld. Net als het uitvoeren van de oefeningen zelf vergt ook het herstel van de spieren veel energie van het lichaam. Ook hierbij verband je weer veel calorieën. Als je voor een langere periode een vast aantal keer per week aan krachttraining doet zullen je spieren gaan groeien. Maar als je nu eenmaal grotere spieren hebt, hoe gaan ze je daarna helpen om calorieën te verbranden?

Lees ook: afvallen met cardio

Grote energiebehoefte

Niet alleen het kweken, maar ook het onderhouden van spiermassa kost het lichaam veel energie. Zelfs in rust verbranden spieren calorieën. Spieren zijn echte energievreters en gebruik je ze niet of nauwelijks, dan hebben ze ook de neiging om weer te gaan krimpen om zo energie te besparen. Deze grote energiebehoefte van spieren is nog een voordeel van krachttraining. Heb je eenmaal wat spiermassa opgebouwd, dan verbrand je 24/7 extra calorieën zonder er ook maar iets voor te doen! Wees als vrouw niet bang om met krachttraining een ‘bodybuilder lichaam’ krijgen. Dit gaat je niet zo maar lukken. Zelfs voor mannen kost het heel veel tijd en inspanning maar bij vrouwen nog veel meer. Dit komt vanwege het gebrek aan het mannelijke geslachtshormoon testosteron dat voor spiergroei zorgt. Laat je hierdoor als vrouw dus nooit afschrikken!

Als je wilt afvallen door middel van krachttraining is het de bedoeling dat je niet één, maar verschillende spiergroepen gaat trainen:

  • Benen
  • Billen
  • Buik
  • Rug
  • Borst
  • Schouders

In het begin zul je je spieren al vrij snel voldoende hebben getraind. Het is dan ook belangrijk dat je de oefeningen geleidelijk opbouwt en dat je je spieren niet te veel overbelast. Heb je na een trainingssessie een tijdje spierpijn? Pak dan de volgende keer weer een andere spiergroep. Zo krijgen je spieren genoeg tijd en rust om te herstellen. Zorg na het trainen ook voor goede voeding om je lichaam te helpen met het herstellen. In de regel is dit eiwitrijke voeding zoals magere yoghurt, eieren, vlees en vis maar je kunt ook speciale eiwitshakes drinken. Deze zijn speciaal gemaakt om snel door het lichaam te kunnen worden opgenomen.

Langer jong in een sterk lichaam

Als je afvalt door alleen een dieet te volgen, zonder er ook genoeg bij te bewegen zul je naast vet ook spiermassa verliezen. Dit is natuurlijk hartstikke zonde. Niet alleen omdat je lichaam nu minder calorieën verbrand in rust, maar ook omdat het krimpen van de spieren ervoor zorgt dat je een lossere huid krijgt. Met krachttraining laat je je spieren juist groeien wat er niet alleen voor zorgt dat je een strakke en jong uitziende huid krijgt, maar ook dat je hele lichaamsvorm veel mooier wordt. Ook verhoog je met krachttraining de aanmaak van groeihormoon. Dit hormoon bevordert de gezondheid, stimuleert de vetverbranding en vertraagt het verouderingsproces.

Met krachttraining versterk je niet alleen je spieren, maar ook je botten, pezen en banden. In feite maak je je hele lichaam een stuk sterker. Dit maakt je beter bestand tegen bijvoorbeeld blessures of lichaamsklachten. Net zoals bij sporten in het algemeen maak je bij het intensief trainen van je spieren ook endorfine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je blij voelt en helpt heel goed tegen stress. Het is nuttig om krachttraining met cardio oefeningen te combineren. Hierdoor zal je vetverbranding nog meer gestimuleerd worden. Als je daarnaast ook nog je dagelijkse voeding aanpast heb je echt 100% garantie op effectief, gezond en veel afvallen zonder het jojo-effect!

Ben je iemand die liever actief tegen overgewicht vecht in plaats van het alleen volgen van een dieet? De Kettlebell Workout is een supereffectief middel om niet alleen vet te verbranden, maar om je hele lichamelijke balans te herstellen.

Dit 12-weekse coaching programma van Jesse van der Velde helpt je om echt alles uit deze effectieve manier van trainen te halen voor een maximaal resultaat.

Post Een Reactie »