Is Vruchtensap Gezond?

Ad december 2, 2013 0
Is Vruchtensap Gezond?

Een glas vruchtensap in plaats van een frisdrankje, dat lijkt een goede keuze. Teksten als ‘zonder toegevoegde suikers’, ‘100% puur sap’ & ‘rijk aan vitamine C’ laten je al snel geloven dat je iets gezonds in handen hebt. Maar is vruchtensap nou wel zo gezond als we allemaal denken?

Goed alternatief?

Vruchtensap of fruitsap bestaat uit het sap van verschillende soorten vruchten. Sinaasappels, grapefruits, aardbeien en appels zijn goede voorbeelden hiervan. Je kunt zelf vers vruchtensap maken door bijvoorbeeld vers fruit uit te persen met een fruitpers machine, maar je vindt ook heel veel verschillende soorten vruchtensappen in de supermarkt. Vaak wordt er gedacht dat vruchtensap een goed, gezond alternatief is voor frisdrank. Dit is zeker niet altijd het geval. Vruchtensap bevat namelijk vaak net zoveel suiker en toevoegingen als frisdrank. Er zit wel een groot verschil tussen vers uitgeperst vruchtensap en vruchtensap uit pakken van de supermarkt.

Fruit = suiker

De vruchtensappen die enkel bestaan uit het sap van vers fruit zijn het gezondst. Dit komt omdat hierin verder geen toevoegingen zitten en omdat dit gewoon puur fruitsap is. Toch moet je je niet vergissen, ook in deze sappen zit meestal veel suiker. Fruit bevat namelijk van nature vaak al veel suiker en deze suiker vind je terug in het sap. Ook moet je vruchtensap niet zien als een goede, makkelijk weg te drinken vervanging voor het hele fruitstuk. In het fruitstuk zelf zitten namelijk veel meer vezels en in verhouding minder suiker dan in het sap. De bloedsuikerspiegel schommelt hierdoor bij het eten van een heel fruitstuk een stuk minder dan bij het drinken van het sap. Dit is gezonder voor het lichaam en ook veel beter als je wilt afvallen. Hou je van vruchtensap en wil je het toch drinken, zorg er dan voor dat je niet meer dan één glas per dag neemt.

Lees ook: 7 sluwe dikmakers

Vruchtensappen uit de supermarkt

De meeste vruchtensappen die je in de supermarkt vindt zijn gemaakt op basis van concentraten en extracten. Dit betekent dat bij de productie hiervan dus geen echt, vers fruit gebruikt. Vaak bestaat het uit gedroogd fruitpoeder dat met water is vermengd om het vloeibaar te krijgen. Deze vruchtensappen bevatten helaas niet zoveel vitamines en mineralen meer. In sommige gevallen zijn de concentraten in vloeibare vorm waarbij het sap later wordt gepasteuriseerd (verhit) om de bacteriën, schimmels, virussen en andere organismen te doden. Het nadeel hiervan is dat ook een groot gedeelte van de vitamines, mineralen en enzymen verloren gaan. Op deze pakken staan heel vaak teksten zoals: ‘rijk aan vitamine C’ & ’toegevoegde vitamines en vezels’. Laat je hierdoor niet misleiden, deze toevoegingen zijn zwakke alternatieven voor échte vitamines en fruitvezels.

Post Een Reactie »