Hoe Voorkom je het Jojo-Effect?

Ad maart 15, 2015 0
Hoe Voorkom je het Jojo-Effect?

Het is ongetwijfeld het meest demotiverende wat je kunt meemaken tijdens je strijd tegen de kilo’s: het bekende jojo-effect. Na een intensieve periode van veel gewichtsverlies komen de verloren kilo’s waar je zo hard je best voor hebt gedaan gewoon weer terug, soms zelfs nog meer! Na een nieuwe periode waarin je de schade ongedaan probeert te maken kom je weer aardig op goed gewicht, maar niet veel later ben je wéér terug bij af. Je zit vast in een vicieuze cirkel die moeilijk lijkt te doorbreken. Is het een onvermijdelijk verschijnsel bij afvallen of kun je het voorkomen?

Terugvallen in je oude patroon

Eén van de oorzaken van het jojo-effect is het terugvallen in je oude (eet)gewoontes. Als je voor een periode heel actief bezig bent met je gewicht door bijvoorbeeld het volgen van een gezond dieet en veel te sporten zul je afvallen. Wanneer je dit goed weet vol te houden kun je zelfs je streefgewicht behalen en daarmee dus je doel. Voor de meesten die dit bereiken is het moeilijk om de nieuwe leefstijl echt vast te houden. Er komt vaak een moment dat je weer even wat minder fanatiek bezig bent met afvallen waardoor je de controle weer een beetje verliest. Dit kan komen door stress, maar bijvoorbeeld ook door gebrek aan motivatie. Je hebt immers niet echt een doel meer, die heb je bereikt. Wanneer je vervolgens weer wat meer begint te eten en minder sport zul je bijna ongemerkt maar toch vrij snel weer zo goed als bij af zijn. De gedachte dat je die verloren kilo’s na alles ook zo maar weer terug hebt werkt niet echt motiverend voor een volgende poging…

Lees meer over: afvallen en motivatie

Te snel afvallen: crash dieet

Wat nog meer garantie geeft op het jojo-effect is het volgen van een crash dieet. Bij een crash dieet is het de bedoeling om in korte tijd heel veel af te vallen. Meestal eet je met zo’n dieet dan ook niet meer dan 500 tot 1000 kilocalorieën per dag. Vanwege de gezondheidsrisico’s worden zulke diëten vaak gevolgd onder begeleiding van bijvoorbeeld een diëtist. Het effect van een crash dieet is meestal slechts van korte duur. Dit heeft te maken met de reactie van het lichaam op de plotseling schaars geworden calorieën. Je lichaam komt dan in een soort ‘spaarstand’ waarbij het heel erg zuinig omgaat met energie en zoveel mogelijk voeding wil opslaan. Een crash dieet mag altijd maar voor een korte periode gevolgd worden. Wanneer je stopt met het dieet kom je door die spaarstand binnen no time weer aan. Soms eindig je zelfs nog zwaarder dan voorheen. Om weer af te vallen wordt er vaak opnieuw voor een crash dieet gekozen: er ontstaat een vicieuze cirkel.

Hoe te voorkomen?

Het is heel vervelend en ontmoedigend om na een afvalpoging te eindigen met het jojo-effect. Toch is het goed mogelijk om dit effect te vermijden en je nieuwe gewicht te behouden. Belangrijk is om te beseffen dat net als het verliezen van je overgewicht, ook het onderhouden van je nieuwe gewicht enige moeite kost. Hieronder vijf tips waarmee je voorgoed met het jojo-effect afrekent:

  • Val langzaam, geleidelijk af
  • Vermijd ‘crash diëten’
  • Beweeg voldoende
  • Zorg voor voldoende spiermassa
  • Houd je nieuwe leefstijl vast

Als je je nieuwe gewicht wilt behouden is het heel belangrijk dat je geleidelijk afvalt. Zoals met zoveel dingen geldt ook hier: snel zorgt voor kort resultaat, langzaam voor lang resultaat. Het ideale gewicht om wekelijks af te vallen verschilt per persoon maar meestal is dit ongeveer een halve tot anderhalve kilo. Ook is het belangrijk om genoeg te blijven bewegen na het afvallen. Zo is het makkelijker om controle over je gewicht te blijven houden. Hiernaast is het heel nuttig om te zorgen dat je wat spiermassa hebt opgebouwd. Spieren onderhouden kost het lichaam namelijk veel energie. Dit betekent 24/7 extra calorieën verbranden zonder er verder iets voor te doen. Als laatst: zorg ervoor dat je die nieuwe leefstijl waarin je gezond eet en genoeg beweegt vasthoudt. Dan pas zul je het maximale uit de inspanningen halen en er ook je hele leven lang van genieten.

Jojo-effect na bevalling

Voor veel vrouwen is het moeilijk om af te vallen in de periode na een bevalling. Het jojo-effect treedt vaak op na het krijgen van een baby vanwege alle hormonale veranderingen in het lichaam. Na de bevalling is het lichaam nog een soort ‘van slag’ en hierdoor merk je dat het afvallen moeite kost. Toch is dit heel verschillend per persoon. De één heeft zonder al teveel moeite binnen no-time haar oude figuur weer terug, terwijl de ander hier hard voor moet werken. Belangrijk is om kort na een bevalling nooit met een streng dieet te beginnen. Het lichaam heeft in deze periode veel gezonde voedingsstoffen nodig om goed te herstellen en een streng dieet helpt hier in de meeste gevallen niet bij. Onthoud dat het in veel gevallen wel een klein jaartje kan duren voordat het lichaam volledig herstelt is dus geef het gewoon de tijd. Tot die tijd is het heel belangrijk om gezond te eten, ook om andere zwangerschapskwaaltjes te verminderen.

Denk jij eraan om serieus overtollig vet te verbranden, zonder honger te lijden? Lees dan eens de Afslank Receptenbijbel. Hierin wordt je stap voor stap verteld hoe je met makkelijk te bereiden, lekkere maaltijden je persoonlijke doel kunt halen.

Met deze recepten leer je hoe je zonder te jojoën blijvend vet kunt verliezen op een verantwoorde manier.

Post Een Reactie »