Het Paleo Dieet: Back to the Roots

Ad oktober 1, 2013 1
Het Paleo Dieet: Back to the Roots

Het paleo dieet is een dieet waarbij wordt gekeken naar het voedingspatroon van de ‘oermens’. Met de oermens wordt bedoeld: de mens zoals die vroeger leefde, als jager-verzamelaar. In die tijd bestonden er nog niet zulke dingen als massaproductie, bewerkte voeding of een snackbar met fastfood om de hoek. Alle voeding kwam rechtstreeks uit de natuur en was totaal onbewerkt. Genetisch gezien is de mens vanaf die tijd bijna niet veranderd, maar ons eetgedrag wel!

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Met onze westerse leefstijl wijken we erg af van het voedingspatroon waarvoor ons lichaam gemaakt is. Bijna alle voeding wordt tegenwoordig zo goedkoop mogelijk op grote schaal geproduceerd. Door deze manier van productie gaat de kwaliteit van de voeding achteruit. Met het paleo dieet ga je terug naar de ‘roots’ door je voedingspatroon daarop aan te passen. De voeding richt zich hierbij op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dit betekent dat je je niet meer druk hoeft te maken om calorieën, maar dat je puur kijkt naar de kwaliteit van wat je eet. Kwalitatief goede voeding betekent: voeding met een hoge voedingswaarde, die met zorg is geproduceerd.

Een gezonde voedingsstijl

Het paleo dieet bestaat over het algemeen uit verschillende soorten: vlees, vis, groentes, fruit, noten en zaden. Koolhydraatrijke voeding zoals pasta, rijst en brood worden bij het paleo dieet weggelaten. In de oertijd werden er namelijk veel minder koolhydraten gegeten dan tegenwoordig. Groentes en fruit leverden voldoende. Naast deze koolhydraten leverden gezonde vetten een aanzienlijk deel van de benodigde energie. Dierlijke eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van het paleo dieet. Denk hierbij aan vis, gevogelte en eieren. Bewerkt vlees en heel vet vlees zijn niet ‘paleo-proof’ en worden dus vermeden. Ook horen peulvruchten en zuivelproducten niet bij het paleo dieet thuis. Hoe helpt het paleo dieet je met afvallen?

  • De voeding zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
  • De voeding reguleert je hormonen
  • De voeding heeft een hoge zogenaamde ‘nutriëntendichtheid’
  • Je voelt je sneller verzadigd vanwege de gezonde vetten en eiwitten
  • Je gebruikt vaker opgeslagen vet als energiebron in plaats van koolhydraten
  • Je verliest vet en behoudt spiermassa

Het paleo dieet kan je ook helpen om een stralende, gezonde en gave huid te krijgen. Heb je naast overgewicht ook veel last van bijvoorbeeld acné, dan kan dit dieet dus goed uitkomst bieden voor beide problemen. Ook verminder je de kans op onder andere hartklachten, diabetes en vele auto-immuunziektes als je dit dieet goed volgt. Onthoud goed: hoe diverser je paleo maaltijden, hoe beter de uitwerking op je gezondheid én gewicht. Het paleo dieet is niet alleen een effectieve manier om kilo’s kwijt te raken, het is ook nog eens een supergezonde voedingsstijl!

Lijkt het paleo dieet je interessant en wil je door middel van dit jager-verzamelaar dieet aan je overgewicht werken? Dan raden we je met volste vertrouwen ‘De Paleo Revolutie’ aan.

Dit boek van Mitchel van Duuren heeft al talloze mensen geholpen met overgewicht door het toepassen van een supergezond paleo dieet!

One Comment »

  1. snel afvallen in een week januari 2, 2014 at 14:45 - Reply

    Het Paleodieet is, vooral in combinatie met de juiste fullbody oefeningen zoals met de Kettlebell, een erg goed dieet om zeer goede resultaten te boeken.

Post Een Reactie »