Het Dukan Dieet van Pierre Dukan

Ad januari 16, 2015 0
Het Dukan Dieet van Pierre Dukan

Het is één van de bekendste koolhydraatarme diëten: het Dukan dieet. Dit dieet is ontwikkeld door de Franse arts en voedingsdeskundige Pierre Dukan. In 1973 begon Pierre met het onderzoeken van gezonde voeding. Door de jaren heen ontwikkelde hij het voedingsplan dat later het Dukan dieet zou worden. Na het uitbrengen van een boek over het dieet werd het razendsnel populair. Naast populair is het Dukan dieet ook omstreden vanwege de vermeende gezondheidsrisico’s.

Van aanvalsfase naar volhardingsfase

Het Dukan dieet kent net als een aantal andere bekende diëten vier verschillende fases. Je begint bij de aanvalsfase. De duur van deze eerste, korte fase is afhankelijk van je streefgewicht en ligt tussen de twee en zeven dagen. Bij deze fase eet je elke dag alleen bepaalde dierlijke eiwitten en een kleine hoeveelheid vezels zoals haverzemelen. Ook is het belangrijk om dagelijks minstens vijf glazen water te drinken. Je zult in de aanvalsfase één tot vijf kilo afvallen. Na de aanvalsfase komt de cruisefase. De cruisefase duurt een stuk langer dan de eerste fase en ook hierbij is de duur weer afhankelijk van je streefgewicht. Je verliest in deze fase ongeveer één kilo per week. Het is de bedoeling om nu naast de dierlijke eiwitten ook bepaalde groentes te eten.

Van de cruisefase ga je over naar de stabiliteitsfase. De stabiliteitsfase is er om ervoor te zorgen dat het jojo-effect wordt voorkomen. Deze fase duurt tien dagen per kilo die je bent kwijtgeraakt. De voeding is hetzelfde als bij de vorige fase, maar wordt aangevuld met extra groentes en fruit, twee volkoren sneetjes brood per dag en twee keer per week een koolhydraatrijke maaltijd zoals rijst of pasta. Ook mag je twee keer per week zelf een maaltijd kiezen: de Dukan feestmaaltijden. De laatste fase is de volhardingsfase. Bij deze fase, die je hele leven lang duurt volg je een gezond en uitgebalanceerd eetpatroon. In principe mag alles gegeten worden, zolang je maar een vaste dag in de week hebt waarin je weer strikt volgens de eerste fase (de volhardingsfase) eet.

100 soorten voeding: onbeperkt eten

Het Dukan dieet is een dieet dat relatief makkelijk is vol te houden. Pierre adviseert namelijk 68 eiwitrijke voedingssoorten en 22 groentesoorten die onbeperkt mogen worden gegeten. Alleen tijdens de eerste fase tellen de groentesoorten nog niet mee. Omdat het dieet een maximaal aantal soorten voeding hanteert in plaats van een maximale hoeveelheid, mag je op elk gewenst moment van de dag wat eten en zul je geen hongergevoel krijgen. Dit is hét voordeel van dit dieet. Een aantal voorbeelden van de voedingssoorten die onbeperkt mogen worden gegeten:

 • Kip
 • Konijn
 • Zalm
 • Makreel
 • Forel
 • Eieren
 • Magere yoghurt
 • Asperges
 • Broccoli
 • Bonen
 • Prei
 • Spinazie

Dukan dieet ongezond?

Het Dukan dieet wordt door sommige critici een ongezond dieet genoemd. Zo zou Pierre met zijn dieet te veel eiwitten aanbevelen waardoor er op den duur lever- of nierschade zou kunnen ontstaan. Dit is iets wat vaker wordt beweert bij eiwitrijke diëten maar echt bewijs hiervoor is er niet. Wel is het belangrijk om tijdens zulke diëten genoeg te blijven drinken, maar dit wordt ook aanbevolen bij het Dukan dieet. Hiernaast wordt er vaak gezegd dat bij het dieet voldoende gezonde vetten ontbreken. Dit is niet waar: al vanaf de eerste fase is vette voeding zoals eieren en vette vis toegestaan en olijfolie, ook een bron van gezonde vetten al vanaf de tweede fase. Wel kwalijk is het weglaten van groentes in de eerste fase en fruit in de eerste twee fases. Groentes en fruit bevatten meestal niet heel veel calorieën maar wel belangrijke vitamines en mineralen. Het is niet echt logisch om deze voedingssoorten op welk moment dan ook uit een dieet te laten.

Ben je opzoek naar een gezond, effectief koolhydraatarm dieet? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma helpt je lichaam door middel van een dieet met weinig koolhydraten om op een gezonde manier de vetreserves te verbranden.

Met dit 50 dagen programma leer je snel hoe je de verkeerde koolhydraten beter kunt laten staan en hoe de goede koolhydraten je helpen aan een gezond lichaam.

Post Een Reactie »