Het Cambridge Dieet

Ad december 12, 2014 0
Het Cambridge Dieet

Het Cambridge dieet is een dieet dat in de jaren zeventig is ontwikkeld daar Alan Howard. Dit dieet wordt over het algemeen gezien als een zogenaamd ‘crash dieet’ waarbij je per dag slechts een zeer beperkt aantal calorieën binnen mag krijgen. Het Cambridge dieet kan alleen worden gevolgd onder begeleiding van een gewichtsconsulent die ervoor zorgt dat je verantwoord afvalt.

Vier fases

Bij het Cambridge dieet is het grootste gedeelte van de voeding vloeibaar zoals shakes en soepen. Hiernaast wordt er gebruik gemaakt van caloriearme repen. Het idee is om de eerste drie weken dagelijks niet meer dan zo’n 450 tot 600 kilocalorieën per dag binnen te krijgen. Hierdoor zul je in korte tijd veel afvallen. Na deze drie weken ga je geleidelijk over naar normale maaltijden. De shakes, soepen en repen bevatten de meeste belangrijke voedingsstoffen.

Het Cambridge dieet kent vier verschillende fases:

  • De voorbereidingsfase
  • De afvallen fase
  • De afbouwfase
  • De gewichtsbehoudfase

In de week voordat het dieet echt begint, begin je alvast met het verminderen van je calorie-inname. Belangrijk is om vooral de koolhydraten al veel te vermijden. Na deze week gaat het dieet echt van start en eet je drie weken lang slechts drie caloriearme maaltijden per dag. Deze maaltijden bevatten per stuk ongeveer een kleine 200 kilocalorieën. Het is nu de bedoeling dat na een aantal dagen de opgeslagen koolhydraten in je lichaam opraken waardoor je lichaam overgaat tot het verbranden van opgeslagen vet. Na de drie weken volgt een week waarin je naast de drie maaltijden ook nog een lichte ‘normale’ avondmaaltijd mag nemen. Vanaf dan begint het afbouwen van het strikte dieet en gaat de aandacht naar het voorkomen van het jojo-effect.

Voorkom het jojo-effect

Low calorie diëten staan er bekend om: het jojo-effect. Als je voor een langere tijd heel weinig calorieën binnenkrijgt kan je lichaam in een soort spaarstand komen waarbij het zoveel mogelijk reserves wil opslaan. Als je stopt met het dieet en weer een normaal aantal calorieën binnenkrijgt kun je zo snel weer aankomen. Om dit te voorkomen heeft het Cambridge dieet verschillende programma’s ontwikkeld. Met het af- en opbouw programma worden de shakes, soepen en repen langzamerhand weer vervangen door normale maaltijden. Hierbij wordt de normale voeding in een specifieke volgorde geleidelijk weer teruggebracht in het dieet. Hiernaast is er een programma ontwikkeld waarbij je leert je gewicht te beheersen. Dit programma bevat onder andere:

  • Voedingsadvies
  • Advies over gezond bewegen
  • Tips om een gezonde leefstijl vol te houden

Met een lichter lichaam is natuurlijk ook de energiebehoefte verandert. Om je nieuwe gewicht te behouden zul je elke dag de juiste hoeveelheid voeding moeten eten die bij je lichaam past. De gewichtsconsulent kan uitrekenen hoeveel calorieën je op een dag nodig hebt.

Lees meer over: het jojo-effect voorkomen

Voordelen en nadelen

Eén van de grote voordelen van het Cambridge dieet is dat je zelf niet bezig hoeft te zijn met het tellen van calorieën en koken van speciale maaltijden. Omdat alles al voor je is samengesteld is het dieet heel eenvoudig te volgen en bespaar je jezelf een hoop tijd. Ook zul je goed gemotiveerd blijven om het dieet vol te houden omdat je al snel resultaat ziet. Het grootste nadeel van het dieet is toch wel het erg lage aantal calorieën (zoals bij de meeste crash diëten). Veel minder calorieën betekent ook veel minder energie. Hierdoor kun je niet op een gezonde manier aan voldoende lichamelijke beweging doen wat ook heel belangrijk is als je gezond wilt afvallen. Ook zul je naast vet veel spiermassa verliezen wat vrij nadelig is voor gewichtsverlies op lange termijn. Daarnaast is het dieet ook redelijk prijzig: je betaalt per week gemiddeld zo’n €50,- exclusief het intakegesprek.

Denk jij eraan om serieus overtollig vet te verbranden, zonder honger te lijden? Lees dan eens de Afslank Receptenbijbel. Hierin wordt je stap voor stap verteld hoe je met makkelijk te bereiden, lekkere maaltijden je persoonlijke doel kunt halen.

Met deze recepten leer je hoe je zonder te jojoën blijvend vet kunt verliezen op een verantwoorde manier.

Post Een Reactie »