Helpen Light Producten bij Afvallen?

Ad november 4, 2013 0
Helpen Light Producten bij Afvallen?

Veel mensen die met hun gewicht bezig zijn zullen vaak voor light producten kiezen. Wat light nou precies inhoudt is de meesten vaak niet eens helemaal duidelijk. Wel is het meestal een stuk duurder dan het ‘gewone’ product. Er wordt over het algemeen gedacht dat het nuttig is als je wilt afvallen. Is dit wel helemaal waar of kunnen we de light producten voortaan beter laten liggen?

Minder calorieën?

Een light product is een product dat ten minste 30% minder vetten, koolhydraten, eiwitten of een combinatie hiervan bevat vergeleken met het gewone product. Er wordt vaak gedacht dat light producten minder calorieën bevatten maar dit is niet altijd waar. Neem nou light chips bijvoorbeeld: hierin zit vaak 30% minder vet, maar in veel gevallen wordt het weggelaten vet vervolgens weer vervangen door koolhydraten en/of eiwitten. Zo blijven de calorieën ongeveer gelijk. Bij light producten die wél minder calorieën bevatten moet je oppassen dat je er niet meer van gaat eten. Dit gebeurt snel omdat je er vaak een stuk minder snel vol van raakt. Eet je er wel meer van dan krijg je alsnog die calorieën binnen en ben je weer terug bij af. Om een beetje profijt van een light product te hebben zou je dus een variant moeten kiezen die ook echt minder calorieën bevat en er dan niet per ongeluk meer van gaan eten. Dan nog zou het je maar een paar calorieën besparen.

Aspartaam

Als je kijkt naar light producten waarin de suiker is vervangen zul je zien dat dit vaak is vervangen door aspartaam. Aspartaam is per ongeluk ontdekt door chemicus James Schlatter tijdens het testen van medicijnen tegen maagzweren. Deze suikervervanger is ongeveer 200 keer zo zoet als suiker en is zeer ongezond. Aspartaam wordt in het lichaam namelijk omgezet in twee giftige stoffen: methanol en formaldehyde. Gevolgen kunnen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid, haaruitval en ironisch genoeg ook gewichtstoename. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot ziektes zoals diabetes. Ondanks verschillende onderzoeken zoals de ‘San Antonio Heart Study’ die hebben aangetoond dat aspartaam vanwege de gezondheidsrisico’s niet geschikt is voor menselijke consumptie wordt deze zoetstof sinds 1981 gewoon legaal verkocht. Het zit al jarenlang in allerlei voedingsmiddelen, ook bij jou in de supermarkt. Vermijd producten die aspartaam bevatten!

Meer informatie over aspartaam: www.aspartaam.nl

Post Een Reactie »