Afvallen & Sporten

Ad oktober 1, 2013 0
Afvallen & Sporten

Als onderdeel van een gezonde leefstijl is sporten heel erg belangrijk. Als je begint met regelmatig sporten/bewegen zul je merken dat je je al snel stukken beter gaat voelen. Tijdens het sporten komt er namelijk een stofje vrij: endorfine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je blij voelt en heeft een hele sterke anti-stress werking! Ook vermindert regelmatig sporten het risico op allerlei ziektes en kwalen. Sporten is een supergoede manier om af te vallen, maar gewichtsverlies is lang niet het enige voordeel. Nog meer motivatie dus om te blijven bewegen!

Sporten:

 • Vermindert het risico op hartkwalen
 • Vermindert het risico beroertes
 • Vermindert het risico op darmkanker
 • Reguleert je bloedsuikergehalte
 • Vermindert rugklachten
 • Zorgt voor een soepele bloedsomloop
 • Zorgt voor sterkere botten

Afvallen & sporten: krachttraining

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn het niet de langdurige cardio oefeningen die tot snel resultaat leiden als je wilt afvallen. Juist de wat kortere, maar intensievere oefeningen die je met krachttraining uitvoert zijn een stuk effectiever:

 1. Door de intensieve manier van trainen verhoog je je stofwisseling niet alleen tijdens, maar ook lang de oefeningen. Hierdoor verbrand je ook lang na de trainingssessie nog calorieën.
 2. Als je voor een langere periode aan krachttraining doet zullen je spieren gaan groeien. Alleen het onderhouden van spiermassa kost het lichaam al energie. Dus hoe meer spiermassa je opbouwt, hoe meer calorieën je verbrandt in rust!

Krachttraining wordt nog steeds erg onderschat als effectieve methode om af te vallen. Dit is jammer, want slechts een paar keer per week een serie korte, intensieve oefeningen doen is al genoeg om snel resultaat te zien. Wees als vrouw niet bang om met krachttraining een ‘bodybuilder lichaam’ krijgen. Zelfs voor mannen kost dit heel veel tijd en inspanning maar bij vrouwen nog veel meer. Dit komt vanwege het gebrek aan het mannelijke geslachtshormoon testosteron dat voor spiergroei zorgt. Laat je hierdoor als vrouw dus nooit afschrikken!

Lees meer over: afvallen met krachttraining

Voldoende rust belangrijk

Naast het sporten zelf is ook voldoende rust heel erg belangrijk. Als je sport, gebruik je je lichaam op een intensieve manier. Je gebruikt je spieren veel, de hartslag- en ademfrequentie nemen toe en je lichaamstemperatuur en energieverbruik stijgen. Ook veranderen de vochthuishouding en hormoonregulatie. Na deze inspanning heeft je lichaam rust nodig om hiervan te herstellen. Vooral het herstel van de spieren heeft even tijd nodig. Ook tijdens het sporten zelf is het handig om zo nu en dan even een rustpauze te nemen. Tijdens deze rustpauze geef je je lichaam de tijd om zich aan te passen aan de metabolische veranderingen (de stofwisseling).

Motivatie

Als je met regelmaat wilt blijven sporten is het belangrijk dat je gemotiveerd bent. Jezelf motiveren, vooral in het begin, kan nog wel eens moeilijk zijn. Als je afvallen en sporten ziet als iets leuks, ga je er met plezier mee aan de gang. Wees je altijd goed bewust van je doel en streef hiernaar. Stel niets uit maar begin vandaag nog! Hieronder een paar tips om jezelf gemotiveerd te houden:

 • Stel een duidelijk, haalbaar doel
 • Houd bij hoeveel je sport
 • Plan vooruit
 • Zoek een maatje om mee te sporten
 • Bouw de oefeningen geleidelijk op
 • Zorg voor een plezierige omgeving (jouw muziek op de achtergrond)
 • Maak het sporten onderdeel van je leefstijl

Gezonde voeding

Het nut van gezonde voeding is heel erg belangrijk voor de sportprestatie. Deze voeding zorgt namelijk voor energie voor het lichaam. Naast energie zorgt gezonde voeding ervoor dat je lichaam elke dag weer opnieuw optimaal functioneert en zich kan herstellen als dat nodig is. Zo helpt gezond eten bijvoorbeeld goed om spierpijn na het trainen tegen te gaan. Het is ook belangrijk om een vast eetritme aan te houden. Een vast eetritme zorgt ervoor dat de spijsvertering soepel verloopt. De belangrijkste maaltijd van de dag is het ontbijt dus sla die nooit over! Hieronder een opsomming van de effecten van gezonde voeding:

 • Energie
 • Optimale fitheid, gaat vermoeidheid tegen
 • Minder snelle uitdroging
 • Het voorkomen van maag- en darmproblemen
 • Optimale spieropbouw

De functie van de verschillende voedingsstoffen

Koolhydraten zorgen voor energie voor het lichaam. Als je gezond eet komt tussen de 40- en 70% van de energie uit koolhydraten. De koolhydraten worden omgezet naar glucose, wat als brandstof voor het lichaam dient. Glucose zorgt ervoor dat we warm blijven en kunnen bewegen, maar ook dat we kunnen denken. Koolhydraten vind je in brood, pasta, rijst, groentes en fruit.

Vetten hebben een aantal functies. Ze zorgen net als koolhydraten voor energie, maar ook voor essentiële vetzuren. Ook zorgen ze ervoor dat we bepaalde vitamines beter kunnen opnemen. Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20- en 40% van de energie uit vetten. Vetten kunnen ook worden opgeslagen als reservebron van energie. Vetten vind je in vlees, vis, noten, oliën en boter.

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze zijn essentieel voor de bouw en het onderhouden van spieren, organen, botten en het bloed. Eiwitten kunnen ook als energiebron gebruikt worden wanneer het lichaam niet genoeg energie kan halen uit koolhydraten en vetten. Eiwitten kun je vinden in voeding als vlees, eieren en vis, maar ook in bijvoorbeeld magere yoghurt.

Vitamines en mineralen zorgen ervoor dat alles in het lichaam goed en optimaal functioneert. Ze spelen ook een rol bij de stofwisseling, de botopbouw en de spijsvertering. Dit zijn belangrijke processen in het lichaam. Ook beschermen vitamines en mineralen ons tegen allerlei ziektes en aandoeningen die we kunnen oplopen. Vitamines en mineralen leveren geen energie.

Vocht zorgt voor een goede circulatie van de verschillende voedingsstoffen in het lichaam. Ook zorgt het ervoor dat alle afvalstoffen die het lichaam produceert kunnen worden afgevoerd. Bij het sporten is vocht heel belangrijk omdat vocht het lichaam helpt om de temperatuur te reguleren. Als we het te warm krijgen gaan we zweten. Zorg er altijd voor dat je dit weer aanvult.

Ben jij een echte aanpakker en wil je de uitdaging aangaan om af te vallen door middel van lichamelijke oefeningen? Met de Droog Trainen Protocol kun je gelijk aan de slag om hier werk van te maken.

Met deze populaire methode gebruik je je eigen lichaamsgewicht om effectieve oefeningen te doen die je helpen om af te vallen en om je lichaam weer strak te krijgen.

Post Een Reactie »