Afvallen met Shakes: Het Shake Dieet

Ad juni 11, 2014 0
Afvallen met Shakes: Het Shake Dieet

Je leest er de laatste tijd steeds meer over: afvallen met shakes. Het shake dieet is een manier om zonder al te veel moeite af te vallen. Je hoeft er immers geen speciale maaltijden voor te bereiden en een shake is zo gemaakt. Een shake dieet kan een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen. Toch moet je goed oppassen, want een verkeerd shake dieet kan erg ongezond zijn.

Weinig tijd

Afvallen met shakes wordt steeds populairder. Tegenwoordig hebben mensen vaak niet genoeg tijd om wekelijks een paar keer te gaan sporten of om elke dag speciale, caloriearme maaltijden te bereiden. Als je dan toch graag wilt afvallen en op zoek gaat naar een geschikte methode kom je al snel bij het shake dieet terecht. Het principe van afvallen met shakes is eigenlijk heel simpel. Een shake bevat over het algemeen veel minder calorieën dan een normale, volledige maaltijd. Het idee is om elke dag één of meerdere maaltijden zoals het ontbijt, de lunch of het avondeten te vervangen door een shake. Omdat je lichaam nu een stuk minder energie uit de voeding haalt zal het de overige energie die nodig is uit de vetreserves halen. Hierdoor zul je gewicht verliezen.

Eiwitshakes & smoothies

Als je besluit om af te vallen met shakes zul je merken dat er keuze is uit verschillende soorten shakes. Bekend en populair zijn de ‘eiwitshakes’ die zoals de naam al zegt voor een groot deel uit eiwitten bestaan. Eiwitten kunnen goed helpen bij het verliezen van gewicht. Zo helpen ze je onder andere door ervoor te zorgen dat je niet snel weer honger krijgt omdat ze je lang een verzadigd gevoel geven. Deze eiwitshakes bestaan simpelweg uit een poeder dat wordt vermengd met water of melk. Je stopt dit in een shakebeker, schudt eventjes en klaar is je shake! Een voordeel van deze shakes is dat de meeste mensen ze erg lekker vinden. Ook is er veel keuze uit verschillende smaken, dus je kunt altijd overstappen naar een andere smaak als je een smaak zat bent.

Naast de eiwitshakes zijn er ook shakes die voornamelijk uit vers fruit of verse groentes bestaan. Deze shakes bevatten vaak ijs(blokjes) en worden in een blender ‘geshaked’ in plaats van een shakebeker. Deze shakes staan ook wel bekend als smoothies. Smoothies hebben net als eiwitshakes het voordeel dat er veel variatie aan smaken mogelijk is. Je kunt het zo gek niet bedenken. Omdat je smoothies het best zelf kunt maken neemt het klaarmaken van zo’n shake wel iets meer tijd in beslag. Heb je thuis een goede blender staan en standaard een aantal ijsblokjes in de vriezer liggen, dan is ook deze shake bijna net zo snel gemaakt als een eiwitshake. Naast vers fruit en verse groentes wordt er aan smoothies ook wel melk, yoghurt, fruitsap of water toegevoegd. Smoothies geven net zoals eiwitshakes lang een verzadigd gevoel.

Afvallen met shakes: gezond?

Je kunt met een shake dieet op een gezonde manier afvallen. Toch moet je goed opletten. Omdat je vergeleken met volledige maaltijden steeds maar weinig voeding tot je neemt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je wel genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Eiwitshake poeders bijvoorbeeld, bevatten vaak veel te weinig vitamines en mineralen vergeleken met de dagelijkse behoefte. Als je op een dag niets anders neemt dan een aantal van zulke shakes, leidt dat op den duur tot een ernstig gebrek. Wil je afvallen met eiwitshakes, zorg er dan voor dat je in ieder geval het ontbijt niet vervangt door een shake. Maak ‘s ochtends een normaal, gezond ontbijt klaar. Dit zal de nodige vitamines leveren en er tegelijkertijd voor zorgen dat je spijsvertering op gang. Een goede spijsvertering is belangrijk om het verbranden van vet te stimuleren!

Smoothies zijn over het algemeen een stuk gezonder dan eiwitshakes. Dit komt omdat ze meestal hoofdzakelijk uit vers fruit en/of verse groentes bestaan. Je hoeft je hiermee dus niet snel zorgen te maken over een gebrek aan vitamines en mineralen. Toch is het verstandig om elke dag of om de dag minstens één maaltijd niet te vervangen door een shake. Kies ervoor om bijvoorbeeld de ene dag het ontbijt niet te vervangen en de andere dag het avondeten. Deze afwisseling is goed, het zal ervoor zorgen dat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn.

Een aantal voordelen van afvallen met shakes:

  • Een shake is veel sneller gemaakt dan een maaltijd
  • Het is gemakkelijker iets te drinken, dan te eten
  • Shakes zijn er in zeer veel verschillende smaken
  • Met shakes kun je de hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen heel precies bepalen
  • Een shake geeft lang een verzadigd gevoel

Het is niet noodzakelijk om naast het shake dieet ook nog te gaan sporten. Ook zonder deze extra beweging blijft de vraag naar energie van het lichaam groot en zul je daarom vet verbranden. Wel zul je als je naast het dieet ook nog aan een beetje lichaamsbeweging doet sneller resultaat zien.

Post Een Reactie »