Afvallen met de Fiets: Leuk & Gezond

Ad mei 12, 2014 0
Afvallen met de Fiets: Leuk & Gezond

Nederland staat er bekend om: fietsen. Fietsen is voor veel Nederlanders een leuke manier van ontspanning. Zeker bij mooi, zonnig weer in bijvoorbeeld de zomer is het lekker om af en toe even een blokje om te gaan met de fiets. Fietsen kan ook een geschikte manier zijn om gewicht te verliezen. Het is goedkoop, effectief en veel minder blessuregevoelig vergeleken met veel andere cardio oefeningen zoals bijvoorbeeld hardlopen. Ook helpt het je om je lichaam gezond te houden.

Van hometrainer tot gewone fiets

Als het je leuk lijkt om met de fiets aan je gewicht te werken en hier graag mee wilt beginnen zul je zien dat je de keuze hebt uit verschillende manieren van fietsen. Zo kun je thuis op de hometrainer achter de televisie trainen, je kunt met de mountainbike lekker door het bos crossen, met de racefiets flinke afstanden afleggen of simpelweg met je eigen gewone fiets mooie stukken fietsen. Als je thuis geen hometrainer, mountainbike of racefiets hebt staan en je moet er één aanschaffen blijft het natuurlijk niet zo goedkoop meer. Daarom is het gebruik van een gewone fiets voor de meesten wat praktischer en het is vrijwel net zo effectief. Zorg in ieder geval voor een fiets die lekker fietst. Het is het mooist als je elke keer weer naar het fietsen uitkijkt en dat doe je niet als je steeds op een rammelbak moet fietsen of op een fiets met een slag in het wiel.

Rustig opbouwen

Het is belangrijk om tijdens het fietsen net als bij andere cardio oefeningen een niet al te snelle, constante snelheid aan te houden. Dit zorgt voor een gunstige inspanning waarbij voornamelijk je vetreserves worden aangesproken in plaats van de glucose in je lichaam. Na de eerste 20 minuten komt de vetverbranding echt goed op gang. Zorg ervoor dat je een vast aantal keer per week gaat fietsen. Dat aantal is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoe snel je resultaat wilt zien. Iemand die vijf keer per week de fiets pakt ziet natuurlijk sneller resultaat dan iemand die dit maar één keer per week doet. De ideale duur van een fietssessie ligt tussen de 30 en 90 minuten. Veel langer dan 90 minuten fietsen heeft geen positief effect meer en de oefening kan je doel op deze manier zelfs tegenwerken! Het is verstandig om het fietsen rustig op te bouwen, zeker als je niet gewend bent om veel te fietsen. Wanneer je wat spierpijn krijgt geef je lichaam dan rust.

Voordelen van afvallen met de fiets

Het mooie van deze manier van afvallen is dat het in principe voor iedereen geschikt is. Als je veel overgewicht hebt kunnen oefeningen als hardlopen te belastend zijn voor onder andere de gewrichten. Fietsen is dan een prima oplossing om zo toch door middel van beweging aan je gewicht te werken omdat je hiermee vrijwel geen blessures oploopt. Ook is fietsen heel gezond voor het lichaam. Zo helpt het je bloedvaten schoon te houden en is het een goede manier van beweging voor mensen met diabetes. Hieronder een aantal voordelen van fietsen opgesomd:

  • Bijna iedereen heeft thuis wel een fiets staan (goedkoop)
  • Het is minimaal belastend voor het lichaam
  • Fietsen werkt heel erg stressverlagend
  • Het is mooi te combineren met bijvoorbeeld boodschappen halen
  • Je traint er tegelijkertijd grote spiergroepen mee
  • Fietsen is gezond voor het hele lichaam

Het is heel handig om het fietsen te combineren met iets waar je normaal gesproken de auto voor zou pakken. Denk maar aan het doen van de boodschappen of even naar de tandarts, dokter, het centrum noem maar op. Als je hiervoor de fiets pakt heb je gelijk je beweging te pakken en bespaar je ook nog eens brandstof (beter voor het milieu en de portemonnee!). In sommige gevallen bespaart het je zelfs tijd. Ook train je met fietsen heel veel verschillende spieren, maar met name je boven- en onderbenen en je billen. Naast het feit dat dit ervoor zorgt dat je langer calorieën verbrandt ná je workout, zorgt dit er ook voor dat je een mooi en strak figuur krijgt.

Post Een Reactie »