Afvallen met Cardio

Ad december 18, 2014 0
Afvallen met Cardio

Cardio is vandaag de dag nog steeds één van de meest populaire methodes om af te vallen. Wanneer je een sportschool binnenstapt zijn de loopbanden en crosstrainers vaak grotendeels al bezet door mensen die hard proberen hun vetpercentage te verlagen. Als je de cardio oefeningen op een goede manier uitvoert, kunnen ze je zeker goed helpen om gewicht te verliezen. Toch is het niet de meest effectieve manier zoals nog steeds door veel mensen wordt gedacht.

Wat is cardio

Cardio is een afkorting van het woord ‘cardiovasculair’. Een cardiovasculaire oefening betekent: een oefening met betrekking tot de hart- en bloedvaten. Bij cardio oefeningen beweeg je je lichaam op een constante manier met matige of hoge intensiteit. Cardio is dus geen sport op zich, maar meer een manier van lichaamsbeweging. Hardlopen, fietsen en zwemmen kunnen alle drie tot de cardiosporten worden gerekend. Cardio richt zich normaal gesproken niet op het verbranden van vet, maar op het verbeteren van het hart- en vaatsysteem. Toch kan cardio je goed helpen om af te vallen. De kunst bij afvallen met cardio is om ervoor te zorgen dat voor de energie die nodig is voor de oefeningen, zoveel mogelijk de vetreserves worden aangesproken.

Lichaamsvet vs. glucose

Voor elke beweging die je lichaam maakt is energie nodig. Of je nou iets oppakt, aan het lopen bent of superzware gewichten heft: het kost allemaal energie. Deze benodigde energie kan het lichaam uit verschillende bronnen halen, afhankelijk van de soort inspanning. Wanneer je in korte tijd veel energie verbruikt, oftewel bij hoge inspanning haalt het lichaam de energie voornamelijk uit de glucose in je lichaam. Verbruik je gedurende langer dan 20 minuten energie bij lage of matige inspanning, dan haalt het lichaam de energie voornamelijk uit vetten. Als je vet wilt verbranden met cardio oefeningen is het dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je je niet te veel inspant. Denk niet dat je met heel hard rennen ook meer vet verbrandt. Wanneer je je te veel inspant tijdens cardio oefeningen zul je de vetverbranding eerder tegenwerken dan stimuleren.

te veel cardio: nadelig

Een groot misverstand is dat veel en vooral langdurige cardio goed is voor vetverlies. Het is juist belangrijk om je cardio oefeningen goed te doseren. Jezelf elke week urenlang uitsloven op bijvoorbeeld de loopband heeft juist een averechts effect. Als je vaak te lang cardio beoefent verhoog je namelijk de aanmaak van het hormoon cortisol op een hele ongunstige manier. Cortisol is een zogenaamd ‘stresshormoon’ dat er onder andere voor zorgt dat het lichaam spieren afbreekt en vet opslaat. Dit is natuurlijk precies wat je niet wilt! De perfecte oplossing hiervoor is om je cardio oefeningen niet alleen te doseren, maar ook te combineren met krachttraining. Krachttraining is supereffectief bij afvallen en helpt onder andere bij het behouden van je spiermassa. Ook zorgt het voor de aanmaak van groeihormoon dat de vetverbranding stimuleert.

Tips wat betreft cardio en krachttraining:

  • Cardio: train minstens 30 minuten, na 20 minuten komt de vetverbranding pas op gang
  • Krachttraining: niet echt een minimum aantal maar minder dan 15 minuten heeft weinig nut
  • Cardio & krachttraining: train nooit langer dan 90 minuten, 60 minuten is een mooie tijd
  • Wanneer je op dezelfde dag cardio en krachttraining wilt doen: doe eerst krachttraining
  • Zorg er altijd voor dat je wat hebt gegeten voor het trainen zodat je geen lege maag hebt

Het combineren van cardio met krachttraining is een hele effectieve manier om snel af te vallen. Het kost natuurlijk wel wat meer tijd dan alleen cardio of krachttraining maar dat betaalt zich uit in resultaat. Vergeet niet ook op je voeding te letten voor een optimaal resultaat.

Lees meer over: afvallen met krachttraining

Post Een Reactie »