Vetten: Ongezond of Gezond?

Ad november 24, 2014 0
Vetten: Ongezond of Gezond?

Vetten hebben de afgelopen decennia een hele slechte reputatie opgebouwd. Maar al te vaak werden we gewaarschuwd dat te veel vette voeding erg slecht kan zijn voor de gezondheid. Overgewicht, een te hoge cholesterol en hartklachten werden dan onder andere als gevolgen genoemd. In hoeverre kunnen we vetten hiervan de schuld geven en zijn vetten altijd slecht?

Goede vetten vs. slechte vetten

Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen die een essentiële rol spelen in ons lichaam. Ze dienen als energiebron, beschermen het lichaam tegen kou en schokken en helpen bij de opbouw van cellen en de transport van vitamines. De stelling dat vetten per definitie ongezond zijn kunnen we dus gelijk wel uit de wereld helpen. Er bestaan verschillende soorten vetten die allemaal een andere uitwerking hebben op het lichaam. Zo bestaan er onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvetten. Van onverzadigde vetten wordt over het algemeen gezegd dat het ‘goede’ vetten zijn, verzadigde vetten en transvetten zouden ‘de slechte’ zijn. Zijn deze beweringen juist?

Een hoog cholesterol

Van onverzadigde vetten wordt gezegd dat het goede vetten zijn omdat ze het zogenaamde ‘LDL cholesterol’ zouden laten dalen. Verzadigde vetten zouden juist het omgekeerde doen. Door het laten stijgen van het LDL cholesterol zouden deze vetten ervoor zorgen dat de bloedvaten op een gegeven moment dichtslibben waardoor er een verhoogd risico op hart- en vaatziektes ontstaat. Uit veel recente, maar ook oudere onderzoeken blijkt juist dat er helemaal geen link is tussen verzadigde vetten en een hoge cholesterolwaarde. Sterker nog: ook de link tussen een hoge cholesterolwaarde en hart- en vaatziektes is nooit bewezen, het tegendeel daarvan echter wel!

De wereldwijd geaccepteerde bewering dat verzadigde vetten een ’te hoge cholesterolwaarde’ kunnen veroorzaken en dat dit de kans op hart- en vaatziektes vergroot is de wereld ingebracht door Ancel Keys. Deze wetenschapper begon in 1958 een ancel keysbekend onderzoek genaamd ‘The Seven Countries Study’. Met dit onderzoek werd zogenaamd bewezen dat veel vette voeding de kans op hart- en vaatziektes vergroot. Ancel had voor dit onderzoek de informatie van 22 landen beschikbaar, maar hij heeft uiteindelijk de gegevens van slechts de zeven landen gebruikt die zijn hypothese ondersteunden. Door het weglaten van essentiële informatie bij dit onderzoek heeft Ancel Keys een groot misverstand de wereld ingebracht.

Verzadigde vetten: gezond

Verzadigde vetten zijn vetten van vooral dierlijke oorsprong die bij kamertemperatuur meestal gestold zijn (niet vloeibaar). In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn verzadigde vetten belangrijk voor een gezond lichaam. Ze zorgen voor sterke botten, het goed functioneren van het hart, de lever en de longen en versterken het immuunsysteem. Daarnaast leveren ze energie. Verzadigde vetten zijn onder andere te vinden in:

  • Roomboter
  • Volle melkproducten
  • Vet vlees
  • Kokosolie
  • Palmolie

Ook borstvoeding bestaat voor een groot deel uit verzadigde vetten. Verzadigde vetten het label ‘slecht’ geven lijkt dus niet erg logisch. Belangrijk voor een gebalanceerd voedingspatroon is om het eten van verzadigde vetten af te wisselen met het eten van onverzadigde vetten.

Onverzadigde vetten: gezond

Onverzadigde vetten zijn vetten van vooral plantaardige oorsprong die bij kamertemperatuur meestal vloeibaar zijn. Ook deze vetten hebben gezonde eigenschappen. Zo zijn ze een belangrijke bron van verschillende vetoplosbare vitamines en helpen ze met de transport hiervan. Ook spelen ze een belangrijke rol bij de opbouw van de lichaamscellen en leveren ze net zoals verzadigde vetten energie. Onverzadigde vetten kun je onder andere vinden in:

  • Noten
  • Vette vis
  • Eieren (eigeel)
  • Olijfolie
  • Hennepzaadolie

Onverzadigde vetten helpen ook om een natuurlijke aanmaak van insuline te stimuleren. Dit komt door de vaak aanwezige adiponectine, een eiwit dat de lichaamscellen helpt om glucose op te nemen uit het bloed. Mensen met diabetes zouden dus goed baat kunnen hebben bij deze vetten.

Transvetten: ongezond

Transvetten zijn kunstmatig geproduceerde vetten die in tegenstelling tot verzadigde en onverzadigde vetten erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze worden gemaakt door plantaardige, onverzadigde vetten door middel van ‘hydrogenering’ te verharden. Deze geharde vetten zijn heel lang houdbaar en dat is ook één van de redenen dat transvetten heel veel worden gebruikt in de voedselindustrie. Omdat het lichaam deze onnatuurlijke vetten niet goed herkent, zijn ze moeilijk door het lichaam af te breken. Transvetten zitten onder andere in de meeste:

  • Fastfood
  • Chips
  • Margarine
  • Koek
  • Snoep

Transvetten zijn de ware slechte vetten. Je lichaam heeft deze vetten niet nodig en het is het best om er zoveel mogelijk van af te blijven. Deze kunstmatige vetten kunnen op den duur namelijk leiden tot onder andere: obesitas, diabetes, kanker en hart- en vaatziektes. Transvetten zijn hoogstwaarschijnlijk voor een groot deel verantwoordelijk voor de obesitas epidemie.

Denk jij eraan om serieus overtollig vet te verbranden, zonder honger te lijden? Lees dan eens de Afslank Receptenbijbel. Hierin wordt je stap voor stap verteld hoe je met makkelijk te bereiden, lekkere maaltijden je persoonlijke doel kunt halen.

Met deze recepten leer je hoe je zonder te jojoën blijvend vet kunt verliezen op een verantwoorde manier.

Post Een Reactie »