Is een Koolhydraatarm Dieet Slecht?

Ad november 12, 2013 0
Is een Koolhydraatarm Dieet Slecht?

Je hoort het vaak: “vermijd koolhydraten als je wilt afvallen”. Een koolhydraatarm dieet zou dé oplossing zijn voor overgewicht, want niet vetten, maar koolhydraten zouden de boosdoeners zijn. Daarnaast zijn er ook berichten die beweren dat deze diëten een slechte invloed hebben op de gezondheid. Hoe zit dat nou precies met die koolhydraten, zorgen ze überhaupt voor overgewicht?

Bron van energie

Koolhydraten of suikers zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. We hebben koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Bij iemand met een gezond eetpatroon komt ongeveer 40- tot 70% van de energie uit koolhydraten. De rest van de energie komt uit vetten. Belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten koolhydraten zijn. Zo bestaan er eenvoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten. Eenvoudige koolhydraten worden snel door het lichaam afgebroken, meervoudige langzaam. De koolhydraten worden door het lichaam omgezet naar glucose. Glucose dient als brandstof voor het lichaam. Deze lichaamsbrandstof zorgt ervoor dat we kunnen bewegen en warm blijven, maar bijvoorbeeld ook dat we kunnen denken.

Eenvoudige koolhydraten

De eenvoudige koolhydraten of snelle koolhydraten kun je vinden in:

  • Deegwaren (witte pasta)
  • Wit brood
  • Fruit
  • Alles waar suiker in zit (snoep, koek, chocola)

Deze koolhydraten worden snel door het lichaam afgebroken en omgezet naar glucose. Ze zorgen ervoor dat de hoeveelheid glucose in het bloed, oftewel de bloedsuikerspiegel snel stijgt en kort daarna weer snel daalt. Dit zorgt ervoor dat je even een energieboost krijgt, maar daarna vervalt in een dip. Deze ‘snelle’ koolhydraten zijn het minst nuttig voor het lichaam. Ze leveren maar voor eventjes energie en zorgen ervoor dat je in één keer heel veel glucose in je bloed krijgt.

Als er meer glucose in je bloed zit dan je lichaam op dat moment kan verbranden zal je lichaam de overige glucose omzetten naar glycogeen en dit vervolgens opslaan in de lever en spieren. Als die niet meer kunnen opnemen wordt de rest opgeslagen als lichaamsvet. Deze vetopslag is wat je natuurlijk probeert te vermijden als je wilt afvallen. De eenvoudige koolhydraten uit fruit zijn een uitzondering wat betreft de bloedsuikerspiegel. De meeste fruit bevat naast de snelle koolhydraten namelijk ook veel vezels. Dit zijn niet alleen belangrijke voedingsstoffen, ze zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel niet zo veel schommelt als bij de andere eenvoudige koolhydraten.

Meervoudige koolhydraten

De meervoudige koolhydraten of langzame koolhydraten kun je vinden in:

  • Groentes (spinazie, broccoli, spruitjes, sperziebonen, bloemkool)
  • Volkoren producten (volkoren brood, brinta, havermout)
  • Zetmeelproducten (aardappelen)

Deze koolhydraten worden langzaam door het lichaam afgebroken en omgezet naar glucose. Omdat ze langzaam worden omgezet naar glucose krijg je geleidelijk aan glucose in je bloed. Dit betekent constant een beetje energie in plaats van in één klap heel veel. Dit is veel efficiënter en gezonder voor het lichaam, zeker voor mensen met overgewicht. Ook blijf je na het eten van meervoudige koolhydraten meestal lang verzadigd en ga je dus niet snel weer snaaien.

Een ander voordeel van meervoudige koolhydraten is de trage afbraak. Het kost het lichaam vergeleken met eenvoudige koolhydraten meer moeite om meervoudige koolhydraten af te breken en hierbij verbruik je energie. Dit betekent dat je calorieën verbrandt puur alleen bij het afbreken van deze koolhydraten. Onbewust, zonder enige moeite! Besef wel dat als je wilt afvallen het niet handig is om je nu vol te eten met deze ‘goede’ koolhydraten. Het eten van te veel koolhydraten, ook meervoudige is namelijk niet echt stimulerend voor de vetverbranding. Je lichaam verbrandt vet als je energie verbruikt die niet uit je voeding kan worden gehaald. Als je vaak en veel koolhydraten eet is vet verbranden niet nodig: de koolhydraten leveren dan al genoeg energie.

Meer weten over koolhydraten, glucose en het effect op je lichaam? Lees: wat is insuline?

Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet of koolhydratendieet is een dieet waarbij de meeste koolhydraten worden geschrapt. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om zowel de eenvoudige koolhydraten als de meervoudige. Het idee achter zo’n dieet is om in verhouding een stuk minder koolhydraten te eten en dit te compenseren met voedingsstoffen als eiwitten en vetten. Bij de meeste van deze diëten eet je dan ook niet meer dan ongeveer 30 gram koolhydraten per dag. Er zijn verschillende zogenaamde ‘dieetgoeroes’ die zulke diëten hebben ontwikkeld. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: het Atkins dieet, het South Beach dieet, het Dukan dieet en het Dr. Frank dieet. Ondanks de grote populariteit van deze diëten zijn er verschillende onderzoeken die laten zien dat sommige koolhydraatarme diëten hele slechte gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid.

Eén van de gevolgen die vaak wordt genoemd is het overbelast raken van de nieren. De nieren hebben een belangrijke functie bij het verwerken van eiwitten. Vanwege de grote hoeveelheid eiwitten bij sommige koolhydraatarme diëten zouden deze door zo’n dieet na een tijdje kunnen beschadigen. Dat de nieren van een gezond persoon kunnen worden beschadigd door ’te veel’ eiwitten is echter nog nooit bewezen. Het grote gevaar van sommige van deze diëten zit hem dan ook niet in het overbelast raken van de nieren, maar in het (te veel) weglaten van groentes en fruit vanwege de koolhydraten. Dit is zeer ongezond. Als je geen of te weinig groentes en fruit eet mis je onder andere essentiële vitamines en mineralen die onmisbaar zijn voor een gezond lichaam. Schrap daarom nooit alle koolhydraten uit je dieet, want dan mis je de groentes en fruit ook.

Ben je opzoek naar een gezond, effectief koolhydraatarm dieet? Het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma helpt je lichaam door middel van een dieet met weinig koolhydraten om op een gezonde manier de vetreserves te verbranden.

Met dit 50 dagen programma leer je snel hoe je de verkeerde koolhydraten beter kunt laten staan en hoe de goede koolhydraten je helpen aan een gezond lichaam.

Post Een Reactie »