Het Mediterraan Dieet

Ad oktober 1, 2013 0
Het Mediterraan Dieet

Het mediterraan dieet richt zich op de mediterrane keuken rond de jaren zestig. De bevolking rondom de Middellandse Zee at in die tijd heel gezond en gevarieerd. In de loop van de jaren is dit steeds minder geworden en tegenwoordig wordt ook daar veel fastfood en dergelijke gegeten. Rond de jaren zestig bestond de voeding voornamelijk uit verse producten uit de omgeving.

Gezond & effectief bij afvallen

Veel voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat het mediterraan dieet een hele positieve uitwerking heeft op de gezondheid. Het dieet is namelijk erg rijk aan vitamines, mineralen, gezonde vezels en antioxidanten. Verschillende onderzoeken laten zien dat de mensen daar in die tijd minder kans hadden op ziektes vergeleken met veel andere bevolkingsgroepen in Europa. Denk hierbij aan: kanker, diabetes, obesitas en verschillende hart- en vaatziektes. Het mediterraan dieet kan ook goed helpen als je wilt afvallen. Dit komt voornamelijk omdat het dieet:

  • Rijk is aan antioxidanten
  • Veel dierlijke eiwitten bevat
  • Weinig eenvoudige koolhydraten bevat

Antioxidanten spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling. Ze zorgen ervoor dat deze goed verloopt en gezond blijft. Als je vet wilt verbranden is een gezonde stofwisseling superbelangrijk. Daarnaast helpen de vele dierlijke eiwitten in het dieet je bij het behoud van je spiermassa tijdens het afvallen. Dit is weer erg van belang als je je gezonde gewicht wilt blijven houden. Het mediterraan dieet bevat weinig zogenaamde eenvoudige koolhydraten, eigenlijk alleen maar uit fruit. Eenvoudige koolhydraten zorgen voor een sterke schommeling in de bloedsuikerspiegel. Dit kan de verbranding van vet tegenhouden en de vetopslag stimuleren. Omdat fruit veel vezels bevat is dit effect bij fruit niet zo erg als bij andere voedingssoorten met eenvoudige koolhydraten.

Plantaardige voedingsmiddelen, de basis

Bij het mediterraan dieet zijn plantaardige voedingsmiddelen de basis van bijna elke maaltijd. De voorkeur gaat uit naar eenvoudig bereide, verse seizoensgroentes: ongeveer 300 gram per dag. Daarnaast wordt er ook dagelijks fruit gegeten. Denk hierbij aan sinaasappels, bananen, druiven, aardbeien, perziken en meloenen. Wat betreft vlees is het dieet heel duidelijk: kies altijd voor mager vlees en eet niet meer dan ongeveer 100 gram per dag. Belangrijk is om dit minstens twee keer per week te vervangen door vis zoals makreel, haring, sardines, forel, zalm of tonijn. Olijfolie is de meest gebruikte bron van vetten in het mediterraan gebied. Deze olie die rijk is aan gezonde vetten staat bekend als één van de gezondste keukenoliën ter wereld. De olie wordt gebruikt om in te bakken en braden, maar ook wel in pastasauzen of als dressing in een salade.

Melkproducten zoals yoghurt en kaas vormen een belangrijke bron van calcium in het dieet. Er wordt altijd voor de halfvolle of magere varianten gekozen. Het mediterraan dieet is qua drinken eigenlijk niet zo bijzonder. Er wordt veel water gedronken en natuurlijk af en toe een wijntje, zeker bij de avondmaaltijd. Om het eten op smaak te brengen worden er meestal in plaats van zout verschillende verse kruiden gebruikt. Een aantal van deze kruiden zijn: knoflook, uien, tijm, salie, rozemarijn, oregano en peterselie. Het vele gebruik van deze gezonde kruiden en het weinige gebruik van zout dragen ook bij aan de gezondheid van het dieet. Zoals je ziet komen er echt heel veel verschillende soorten voeding bij dit bijzondere dieet kijken. Deze grote diversiteit en de versheid maken het mediterraan dieet niet alleen supergezond, maar ook erg lekker.

Post Een Reactie »